El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha traslladat aquest dijous al comissari europeu de Pesca i Oceans, Costas Kadis, la necessitat d'adaptar la legislació comunitària a les especificitats del sector a Catalunya i la regió mediterrània per assegurar la seva "viabilitat".
Ordeig ha trasllat al polític xipriota les inquietuds del sector pesquer, que considera que des de Brussel·les es posa per sobre dels seus interessos la consecució d'objectius ambientals, en el marc d'una reunió que ha tingut lloc a Barcelona, aprofitant la primera visita de Kadis a Catalunya, han informat des del Govern en un comunicat.
Entre d'altres demandes, Ordeig ha reclamat que es rebaixin les reduccions de dies de pesca de les flotes com la d'arrossegament del Mediterrani Nord-occidental, que per motius mediambientals haurien disminuït un 79 % de dies en els últims anys.
"Aquesta visió ha portat al sector i la cadena de valor del peix a una situació crítica, que pot erosionar la identitat de les comunitats pesqueres i afectar al sentit de pertinença dels habitants. La flota pesquera catalana ha disminuït més d'un 50 % en els últims quinze anys i la indústria ara és a punt de perdre la massa crítica mínima per preservar-la", ha explicat Ordeig.
Pel bé de la "viabilitat" de les flotes, ha dit, hauria de revisar-se la Política pesquera comuna europea "per garantir l'equilibri entre la sostenibilitat ambiental, econòmica i social", inclòs l'augment de dies de pesca, ha defensat.
Altres mesures concretes traslladades al titular europeu de Pesca són la demanda de l'eliminació dels límits de captures de gamba i la revisió dels mètodes de càlcul de les existències pesqueres.
Més enllà, ha proposat incrementar la possibilitat de finançar les paralitzacions temporals de la flota pesquera, que actualment es limita al 15 % la despesa destinada a subvencionar la paralització temporal, així com la possibilitat de finançar el lucre cessant de la flota davant determinades casuístiques.
Aquestes mesures comportarien modificar el Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA) i el proper Marc estratègic comú europeu 2028-2034, han detallat.