Les Terres de l'Ebre ja tenen cinc oficines de transició energètica empresarial en marxa
La Cambra de Comerç de Tortosa ha presentat el nou servei públic d'assessorament gratuït especialment adreçat a petites i mitjanes empreses

La presentació ha tingut lloc aquest dijous al matí a la Cambra de Comerç de Tortosa
La Cambra de Comerç de Tortosa ha acollit aquest dijous la presentació de la posada en marxa de les oficines de transició energètica empresarials i col·legials. L'objectiu d'aquestes oficines és assessorar i acompanyar les indústries i les mitjanes i petites empreses del territori per tal que implanten energies renovables, impulsen comunitats energètiques, punts de recàrrega de vehicles elèctrics i altres elements d'eficiència energètica.
Com ha explicat David Arévalo, president de la Comissió de Sostenibilitat de la Cambra de Comerç de Tortosa, l'objectiu principal és la coordinació, ja que les Terres de l'Ebre tenen actualment cinc oficines actives i cal una coordinació entre totes elles. "L'objectiu principal és aquella petita i mitjana empresa que no tingui la capacitat de fer propostes d'eficiència energètica, per tal que tingue un suport que li permete desenvolupar en un futur projectes d'aquestes característiques. L'empresa ha de ser sostenible o, en un futur, no podrà estar".
Francesc Vidal, cap de l'àrea d'energies renovables de l'Institut Català de l'Energia, ha detallat que des de l'ICAEN s'ha impulsat la creació d'una xarxa d'oficines empresarials i col·legials arreu de Catalunya amb l'objectiu de promocionar les energies renovables i acompanyar el teixit empresarial i sobretot les Pimes. "Cal una coordinació entre les oficines. Moltes empreses no saben què han de fer per reduir el seu consum, etcètera", ha precisat. A Catalunya actualment hi ha 44 oficines ja actives, sota 30 entitats.
També Joan Gabriel Talarn, degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona, ha valorat que la voluntat és ajudar les empreses en tots els tràmits per fer la transició: "també informant les empreses d'ajudes o subvencions que hi ha vigents; i sobretot ajudar-los a detectar quines són les oportunitats i les actuacions més viables que poden fer". Els tècnics assessoraran les empreses per poder fer preauditories per focalitzar els projectes que poden tirar endavant.
Un sector vital a les Terres de l’Ebre que tampoc pot apartar-se de la transició energètica és la pagesia. Estanis Valmanya, coordinador tècnic de les oficines energètiques d’Unió de Pagesos, ha detallat que actualment n’hi ha tres a Catalunya, una a Tortosa.
«Cal fer un canvi, però el pagès ja fa temps que l’està fent, com per exemple amb la sembra en sec, i n’està molt conscienciat. Sí que és necessari, però, ser més eficients», ha valorat.
Durant la jornada a la Cambra, també s'han donat a conèixer iniciatives del món empresarial, com el cas del grup Balfegó. Begoña Mélich ha exposat l’experiència sostenible de l’empresa i ha detallat el compromís del grup amb la sostenibilitat, amb l’objectiu de reduir un 46% la seua petjada de carboni abans de 2030 i amb la voluntat de certificar les seves noves instal·lacions segons l’estàndard internacional BREEAM.