Camp

La mítica locomotora de vapor de Valls està a les portes d’entrar al taller

La màquina, exposada 30 anys a la plaça de l’Estació, està al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova per ser reparada. S’han desmuntat les bieles i ara s’entrarà a la nau per valorar el seu estat

El 12 de desembre, la locomotora de vapor va ser retirada del Kursaal de Valls per ser traslladada al Museu del Ferrocarril.FOTO: Marina Pérez Got

Montse Plana
Publicado por

Creado:

Actualizado:

La icònica i centenària locomotora de vapor SM13, que va presidir durant 30 anys la plaça de l’Estació de Valls, resta a l’espera de poder entrar a l’interior del taller del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova per ser recuperada. La màquina es troba a hores d’ara en una via, a l’exterior del museu, des del passat mes de desembre, quan va ser traslladada a iniciativa de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i l’Alt Camp, amb finançament de la Diputació de Tarragona. L’objectiu és reviure la locomotora que, tot i l’estret vincle amb Valls, la seva vida útil va transcórrer a la zona de Sòria, com a locomotora de maniobres.

En aquests dos últims mesos, s’ha procedit a desmuntar les bieles, l’element mecànic que connecta les rodes de la locomotora. I és que, tal com explica el director del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, Jordi Sasplugas, amb el pas del temps, el sistema havia quedat enganxat i no rodava. És per això, que ha estat necessari la seva extracció, el que ara ja permetrà mobilitzar la locomotora fins a l’interior del taller.

Un cop fet aquest pas, es podrà procedir a fer una avaluació dels danys i es valorarà quina rehabilitació es farà, segons els recursos econòmics disponibles. A priori, Sasplugas ja avança que l’estat de la locomotora és «molt dolent». I és que havia estat vandalitzada i havia patit sostracció de peces que, al ser antigues, costa reemplaçar.

La intenció de l’associació vallenca és que la icònica locomotora de vapor torni a funcionar, però tot dependrà de la inversió requerida. «Seguim buscant finançament», explica el president de l’Associació Amics del Ferrocarril de Valls i l’Alt Camp, Nil Magrinyà. Per ara, el cost del trasllat fins al Museu del Ferrocarril ha anat a càrrec de l’associació, amb una part subvencionada per la Diputació de Tarragona. Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Valls es comenta que, per ara, s’està a l’espera de conèixer quina seria la inversió necessària, segons els experts del Museu del Ferrocarril.

A l’oblit des del 2008

L’any 2008, la locomotora de vapor SM13 va ser retirada del seu pedestal de la plaça de l’Estació, va ser emmagatzemada a l’exterior de la Sala del Kursaal i va caure en l’oblit. Es donaven per tancats 30 anys en els quals la màquina havia presidit la plaça de l’Estació i s’havia convertit en tot un símbol vallenc.

Procedent de Sòria, la locomotora de vapor havia arribat a Valls l’any 1970 per convertir-se en un monument al ferrocarril. La iniciativa va ser del pintor vallenc Eduard Castells i Roca, i va ser patrocinat per la família Moncunill, de les Indústries Metal·lúrgiques Moncunill SA (la coneguda com a Monix). A mitjans dels anys 70, l’Ajuntament va instal·lar la màquina al pedestal de la plaça de l’Estació.

Inicialment, es podia accedir al seu interior, on hi van jugar moltes generacions de vallencs. Però amb els anys, la màquina es va anar degradant, es va tancar el seu accés i el 2008 es va acabar retirant, quedant emmagatzemada al Kursaal. Després de tot, l’Associació Amics del Ferrocarril de Valls i l’Alt Camp, coincidint amb el seu 25è aniversari, ha decidit recuperar-la i l’any passat van fer el primer pas, aconseguir tenir-la en cessió per a 10 anys prorrogables, i després traslladar-la a Móra la Nova.

Una màquina de maniobres que va operar a Sòria

La locomotora de vapor S13 va ser construïda el 1925 per la nord-americana Babcock&Wilcox per a la companyia Ferrocarril Estratégico Santander-Burgos-Soria-Calatayud. Als anys 40, la seva base estava a Sòria, on era utilitzada per a fer maniobres. Com a curiositat, va ser la primera màquina que va reparar Renfe, explica el president de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Valls i l’Alt Camp, Nil Magrinyà. La màquina va estar en actiu fins al 1969 i és a partir d’aquell moment que es vincula amb la ciutat de Valls. La intenció de l’associació és que la locomotora torni a funcionar, i no ser tan sols una peça de museu.

tracking
OSZAR »