El vermut s’associa al nostre país a l’aperitiu d’un cap de setmana, entre amics, sota un sol de justícia i acompanyat d’unes escopinyes, unes patates i unes olives, al gust de consumidor es clar. I a Reus, el vi macerat amb herbes és una estructura sòlida que, històricament, ha vertebrat la indústria, ha fet de motor social al llarg dels anys i ha creat una marca i una identitat pròpia que s’expandeix arreu del món. Amb la voluntat d’innovar i actualitzar-se a les demandes del mercat, una de les marques més influents del sector, Bodegas Yzaguirre, exerceix d’empresa tractora i acaba d’estrenar a El Morell una nau de 3.500 metres quadrats en què hi ubica una zona de botes per a la maduració, un espai d’interpretació, una sala de tastos i zona de degustació.
La indústria del vermut fa un gir pronunciat cap a l’enoturisme provocat per un interès creixent cap al vermut . «Hem notat un boom en la demanda i la direcció es va plantejar una ampliació de les instal·lacions per tenir més espai per a la maduració i la línia de l’enoturisme», ha explicat la responsable d’aquesta línia de negoci de l’empresa, Cristina Carmona. L’objectiu és atraure «la potència turística de la Costa Daurada», en referència a l’eix territorial format per Reus, Tarragona, Salou, Cambrils i Vila-seca, sense oblidar el mercat inherent a Catalunya.
El vermut ja no és només un aperitiu. De fet, els cuiners cada cop se’n serveixen per fer receptes o els cambrers fan autèntiques filigranes per fer-ne còctels. De fet, això ho saben bé als Estats Units d’Amèrica, el principal mercat on Yzaguirre exporta –tenen distribuïdors als 50 estats–, on a ningú se li passa pel cap servir-lo amb glaçons. La marca també té mercat a Europa i a l’Àfrica, per bé també cal tenir en compte que la cornisa cantàbrica i Madrid són les dues regions on la marca fa més negoci. Per darrere de Martini, és la companyia amb més quota de mercat a l’Estat i produeix uns 4,5 milions de litres de totes les varietat de vermut per any.

El nou espai està format per dos passadissos de barriques d’alta capacitat –algunes de 10.000 litres–, en què s’hi madura el vermut, fet a base de vi blanc del Penedès –o Castella la Manxa– madurat amb un extracte de 80 herbes botàniques. La recepta és com la Coca-cola, segons afirma el guia que fa les visites, David Edo: “La combinació d’herbes i les proporcions només la saben dues persones a l’empresa”. L’única herba imprescindible a tots els vermuts és el donzell, consideraa la mare de totes les herbes. També s’hi fa vi kosher i vi de missa. La nau també té zones en què es poden olorar i tocar les herbes emprades i s’hi mostra maquinària antiga, com unes calderes per fer-hi l’extracte.
Reus al cor
Bodegas Yzaguirre, propietat de la família Salla-Solé des de fa 30 anys, forma part de l’imaginari de Reus. Enrique Yzaguirre la va fundar el 1884 a la capital del Baix Camp aprofitant la potent indústria de l’aiguardent. Tot i no néixer a Reus, va ser administrador del Banc d’Espanya, va formar part dels Gremi del Vi i va impulsar el segon velòdrom de la ciutat. De fet, darrere de l’Institut Baix Camp hi ha una plaça dedicada a ell, en homenatge a la primera fàbrica que hi va instal·lar. El seu esperit innovador el va portar a ser la primera empresa en embotellar amb vidre.