Reus ratifica aquest dilluns que és Ciutat de la Ciència i la Innovació: tots els detalls

La ciutat, que invertirà 80 milions d’euros per a projectes, acull el lliurament de les distincions a les 22 noves Ciutats de la Ciència i la Innovació, entre les quals hi ha Bilbao, Burgos i Huelva

04 mayo 2025 19:19 | Actualizado a 04 mayo 2025 23:10
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reus ratifica aquest dilluns que és Ciutat de la Ciència i la Innovació. Una distinció que atorga el ministeri de Ciència, Innovació i Universitat, que subratlla l’esforç desplegat per la ciutat en aquests àmbits i que obre la porta a desenvolupar nous projectes relacionats amb el progrés tecnològic. És una de les banderes que Sandra Guaita vol hissar durant aquest mandat. L’auditori de Fira Reus acull l’acte on es guardonaran les altres 21 ciutats de tot l’Estat que han rebut el mateix reconeixement, entre elles, Bilbao, Burgos, Getafe, Granollers, Manresa, Sant Joan Despí o Huelva. De fet, l’alcaldessa de Reus ja ha rebut aquest diumenge a la tarda l’Ajuntament i al Gaudí Centre als representats dels municipis que venen de més lluny.

L’acte d’aquest migdia al Tecnoparc comptarà amb la participació de la presidenta de la Red Innpulso i alcaldesa de Viladecans, Olga Morales, la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Núria Montserrat, i la secretària general d’Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Teresa Riesgo. La matemàtica reusenca Eva Miranda serà l’encarregada de pronunciar la xerrada inspiradora de la jornada. Miranda ha estat distingida amb dos premis ICREA Academia, el 2016 i el 2021, amb una Càtedra d’Excel·lència de la Fundació de Ciències Matemàtiques de París el 2017-2018; un premi Bessel de la Fundació Humboldt el 2022, i el Premi François Deruyts per l’Academia Reial Belga el 2022. El títol de la seva ponència és ‘Ciència, creativitat i ciutats que imaginen’.

Segons ha explicat Guaita, el fet d’haver-se integrat a la xarxa implica «consolidar i impulsar la transformació de la ciutat, generar nous espais d’activitat econòmica i donar resposta a les demandes ciutadanes de serveis públics innovadors i de qualitat», així com ha recordat que «la ciència i la tecnologia han d’estar al servei de les persones i transformar la vida de la ciutadania així com generar noves oportunitats per a tothom».

En la mateixa línia, el responsable de l’Àrea de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament, Josep Baiges, ha destacat que «la distinció d’avui ens ofereix l’oportunitat de veure Reus amb una mirada nova en una ciutat amb un excepcional patrimoni modernista, cultural, comercial i emprenedor però també una ciutat de recerca, de tecnologia i d’innovació».

Què vol implica la distinció?

El reconeixement s’atorga a municipis que es distingeixen pel seu suport actiu a la innovació, a través de polítiques locals i del foment d’infraestructures, institucions i empreses amb un fort component científic i tecnològic. La candidatura reusenca, impulsada per l’Ajuntament, inclou 69 projectes agrupats en tres eixos: ciutadania —amb especial èmfasi en els serveis públics i el medi ambient—, organització interna de l’administració, i desenvolupament empresarial. El conjunt d’aquestes iniciatives suposa una inversió prevista de gairebé 80 milions d’euros.

Amb la seva incorporació a la Red Innpulso, que passarà a comptar amb 112 municipis, Reus podrà participar en projectes col·laboratius de ciència i recerca i compartir bones pràctiques en l’àmbit de la innovació i enfortirà així el seu posicionament com a referent al territori.

Les palanques que apuntalen la distinció

Parc Tecnològic i d’Innovació al Tecnoparc

Hud Foodtech & Nutrition i Reus Living Lab, centrades en la promoció de la innovació al sector agroalimentari i la generació de talent

Universitat Rovira i Virgili

Els estudis de Medicina i Ciències de la Salut i un grau específic en Nutrició Humana i Dietètica, al marge de les càtedres vinculades a l’emprenedoria i la innovació empresarial.

Investigació i recerca

Eurecat, IRTA, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i el Centre de Ciències Òmiques

Sector TIC

Incubadora TIC, Clúster TIC i Foodtech, que han acompanyat 50 start-ups, han creat 183 llocs de treball i han generat una facturació de 5 milions d’euros.

Altres projectes socials i de sostenibilitat

RENATUReus; el projecte Young Lab Prototips, dedicat a la participació dels joves en projectes de ciutat; el Centre de Capacitació Digital: Souldfood, iniciativa per buscar solucions tecnològiques contra el malbaratament alimentari; i el Sandbox, que pretén establir espais per a productes i serveis innovadors

Comentarios
Multimedia Diari