Les dones del sector pesquer reivindiquen la seua tasca en un congrés estatal a la Ràpita
Representen el 34 per cent de l’ocupació pesquera, amb unes 38.000 treballadores de diversos àmbits, segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

Una de les taules rodones del congrés, celebrat a l’auditori Sixto Mir de la Ràpita.
Pescadores, mariscadores, aqüicultures, venedores, remendadores.... les dones de la mar es troben aquests dies a la Ràpita, en el 8è Congrés de la Xarxa espanyola de dones en el sector pesquer. Un sector que tradicionalment ha estat masculí però en el que cada vegada es fan més lloc: actualment, les dones representen el 34% de l’ocupació en el sector pesquer i aqüícola a Espanya, amb prop de 38.000 treballadores, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Amb tot, les estrictament pescadores són només un 16 per cent.
Una d’elles és Carmen Agudo, presidenta de la Confraria de Pescadors de Gandia i vicepresidenta de la Federació estatal de Confraries de Pescadors. Agudo ha estat una de les dones reconegudes en el Congrés pel seu lideratge, juntament amb Anna Bozzano, biòloga marina i impulsora de la iniciativa Peix al plat; Rosa Carballo, gerent del Grup d’Acció Pesquera Local (GALP) Ria de Arousa; Garazi Rodríguez, gestora de projectes de l’Assocació espanyola d’empreses d’aqüicultura; i Mari Àngels Segura, responsable del sector de productes del mar a l’associació empresarial AECOC.
En una taula rodona, totes elles han coincidit en la necessitat de visibilitzar la seua tasca i d’ocupar llocs de responsabilitat en el sector, així com avançar cap a la conciliació.
De fet, aquesta edició del congrés està enfocada en tres grans temes que impacten de manera directa i general en el futur del sector pesquer i aqüícola: el lideratge femení, el relleu generacional i l’economia blava.
La jornada d’aquest divendres ha comptat amb la presència del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas; la consellera d’Igualtat Eva Menor i el d’Agricultura, Òscar Ordeig.
Planas ha reivindicat el paper clau del lideratge femení en la sostenibilitat i transformació del sector pesquer i aqüícola. «Sense dones en els espais de decisió, perdem talent, diversitat d’enfocaments i possibilitats de transformació», ha dit.
Relleu
Un altre dels reptes del sector és el relleu generacional i en aquest àmbit, Planas ha esmentat les mesures impulsades pel seu Ministeri per a facilitar la formació, la informació professional i l’accés de joves, amb especial atenció a les dones. El ministre també ha remarcat el paper de les dones en l’economia blava, amb el lideratge de projectes innovadors en aqüicultura, biotecnologia marina, turisme pesquer i transformació de productes. «Sense pescadors ni pescadores no tenim mars i oceans que puguin conservar-se», ha afirmat.
Per la seua banda, la consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat, Eva Menor, ha insistit en la necessitat de comptar amb dones referents i mentores, per garantir l’avenç del sector.
El ministre Planas: «Treballem per ampliar els dies de pesca al Mediterrani»
El ministre ha explicat que des de 2022 s’han destinat més de 150 milions d’euros en ajudes extraordinàries al sector pesquer per a compensar l’augment de costos. I s’han posat en marxa mesures específiques per garantir el futur de la flota d’arrossegament del Mediterrani, com el finançament íntegre de les noves malles obligatòries, amb una convocatòria d’ajudes publicada aquesta setmana i dotada amb més d’ 1,6 milions d’euros. «Treballem per preservar la pesca al Mediterrani, que significa no només mantenir els dies d’activitat que tenim, sinó la possibilitat d’incrementar-los gràcies a l’adopció de mesures més selectives», ha assenyalat des de l’auditori Sixto Mir de la Ràpita.

El ministre Luís Planas lliura un reconeixement a Rosa Carballo, del GALP Ria de Arousa.